Intro
De weken die voorafgaan aan onze reis van mei worden vooral bepaald door ontwikkelingen in de gezondheidszorg in Roemenië. Dat behoeft enige uitleg. Op 24 februari valt een formele uitnodiging op de deurmat afkomstig van de burgemeester van Arad en van de rector magnificus van de Vasile Goldis Universiteit. Zij willen met mij spreken over de bouw van een nieuw academisch ziekenhuis in Arad. Deze uitnodiging kwam niet helemaal als een verrassing en het heeft ertoe geleid dat ik begin april voor een kort verblijf van 2 dagen naar Arad ben afgereisd in gezelschap van een grote projectontwikkelaar in de ziekenhuiswereld om de mogelijkheden te verkennen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis met behulp van Nederlandse kennis en ervaring.

Er komen signalen dat het niet bij dit ene project blijft. Mogelijk is ook de gemeente Cluj-Napoca, een stad van omstreeks 350.000  inwoners, en Baia-Mare geïnteresseerd om te spreken over de bouw van nieuwe ziekenhuizen. Of dit doorgaat is nog allemaal onzeker. We moeten zien.

Het gezelschap dat dit maal naar Sibiu afreist bestaat uit 18 vrijwilligers. Het zouden er meer zijn geweest als zich niet enkele ziektegevallen onder de groep hadden voorgedaan. We gaan gesplitst. Een groep van 6 reist met een gehuurd busje, de rest kon een prijsaanbieding van blue-air niet weerstaan en neemt het vliegtuig vanaf Köln.