Intro
Enkele gebeurtenissen van de afgelopen maanden werpen hun schaduwen vooruit naar het komende wintertransport, opmerkelijke feiten waarvan ik hier verslag wil doen.

Een van onze contactgezinnen, waarvan ik om privacyredenen de achternaam niet kan noemen, dat bestaat uit een nog relatief jonge weduwe met twee volwassen dochters, heeft in oktober het vermoeden gekregen dat de oudste van de twee, Ioana, die al enkele jaren in Italië woont, is gearresteerd en in de gevangenis zit, verdacht van internet fraude, samen met haar vriend en nog een derde persoon. Dit nog onbewezen vermoeden heeft een vernietigende uitwerking op het gezin, niet alleen omdat de familie te goeder naam en faam bekend staat in Sibiu, maar ook omdat ze met hun zorgen bij niemand terecht kunnen. Wanneer dit uitlekt kan dat verstoting uit de maatschappij betekenen. Het blijkt onmogelijk te zijn om rechtstreeks informatie te krijgen uit Italië en ook de Roemeense consul die via e-mail is benaderd voor hulp laat niets van zich horen. Ten einde raad hebben zij zich tot mij gewend. Het ziet er naar uit dat een bekende van mij, die goede relaties heeft binnen “justitie”, in staat is om rechtstreeks informatie te krijgen over dit meisje uit Italië.
Deze informatie komt op een moment dat de Italiaanse regering net besloten heeft om een groot aantal Roemenen, die overlast bezorgen in Italië en zich schuldig maken aan strafbare feiten, het land uit te zetten. Of zij onderdeel is van deze actie is niet te zeggen.
In oktober word ik benaderd door een gezin uit Leeuwarden. Zij hebben zich de zorg aangetrokken van een 9 jarige jongen die woont in Valcea, gelegen op 60 km van Sibiu. Hij is geboren met een te korte achillespees, waardoor hij met één voet constant op zijn tenen loopt. Deze afwijking zou met een eenvoudige chirurgische ingreep te verhelpen zijn en de familie in Nederland overweegt hem hierheen te halen. Vanwege een groot aantal praktische bezwaren raad ik dat af en stel  voor zijn medisch dossier naar de directeur van het kinderziekenhuis in Sibiu te sturen.

Bij toeval kom ik er achter dat het symfonie orkest van Sibiu een concert geeft in de Oranjerie in Roermond onder leiding van Theo Wolters. Het concert is georganiseerd door de Zorggroep Noord en Midden Limburg ter gelegenheid van haar fusie met enkele andere zorginstellingen. De organisator biedt ons de mogelijkheid om na het concert te “folderen” voor ons blindenproject, een kans die we uiteraard niet laten liggen. Een onderdeel van het concert was een pianorecital uitgevoerd door de 17 jarige Roemeense Alina Bercu. Na het concert komen we in gesprek met dit natuurtalent. Als ze de reden van onze aanwezigheid hoort biedt zij aan om een benefietconcert te geven voor ons project. De organisatie van dit concert, dat na de zomer volgend jaar zal plaatsvinden, loopt inmiddels.