Reisverslag april 1999
Het doel.

Ons reisdoel naar Roemenië is drieledig. Na jaren van correspondentie willen wij eindelijk onze vrienden de fam. Bacila gaan bezoeken, d.w.z. moeder Nana Bacila, kinderarts, vader Mircea Bacila, dierenarts en hun 20 jarige dochter Anca. Zij wonen in Sibiu, een stad van zo'n 200.000 inwoners, gelegen in centraal Roemenië, aan de voet van de Karpaten. Daarnaast willen we een ziekenhuis in Cisnadie, een plaatsje vlak bij Sibiu, voorzien van een drietal couveuses, geschonken door het ziekenhuis van Roermond en een cardiograaf, die geschonken is door particulier, en een tandartsenpraktijk van een röntgenapparaat, dat is geschonken door mijn tandarts. Tenslotte is het onze bedoeling om de 11 maanden oude Alexandra Costea en haar moeder mee terug naar Nederland te nemen om Alexandra een operatie aan haar open ruggetje te laten ondergaan in het VU ziekenhuis is Amsterdam.

De voorbereiding.

Vier maanden van voorbereiding zijn niet te veel gebleken. Het in orde krijgen van de douanepapieren vergde de grootste inspanning. De laatste weken kwam daar nog bij dat de gezondheid van Alexandra plotseling verslechterde en dat daardoor de reis naar Roemenië een extra dimensie kreeg: Alexandra mee terug nemen in de auto voor een spoedoperatie. De week voor vertrek is geweldig campagne gevoerd via de media om de toestand van Alexandra onder de aandacht te krijgen. Ron Verhees is de stuwende kracht geweest en zijn inzet blijkt onmisbaar.