Reisverslag augustus 2000
Intro
De weken voor ons vertrek op 1 augustus bereiken ons via de media verontrustende berichten over een aanhoudende hittegolf in Roemenië. Temperaturen tussen 40 en 47 graden. Deze berichten worden telefonisch bevestigd. De hitte heeft al diverse slachtoffers geëist. De oogst is grotendeels verbrand,  wat ongetwijfeld zal leiden tot stijging van prijzen van levensmiddelen en de verwachting is dat komende winter honger zal worden geleden.
Zullen we bij aankomst een verschroeid land aantreffen?
De reis begin eigenlijk al op vrijdag 27 juli wanneer 2 Roemeense vrachtauto's moeten worden beladen met naar later bij weging blijkt 27.000 kg. Hulpgoederen. Deze bestaan voornamelijk uit kleding, speelgoed, rolstoelen, tv's,  keukenapparatuur en medische apparaten. Een van de vrachtauto's blijkt met 1000 kg te zijn over beladen. "Dit zal waarschijnlijk leiden tot een boete van f.75, -- bij de Hongaarse grens",  aldus een van de chauffeurs, We beloven deze boete voor onze rekening te nemen,