Reisverslag december 2001
Intro

Doel van de reis.

Voor de derde keer organiseren we een kerstpakkettenactie voor arme Roemeense gezinnen. Het aantal deelnemers is dit jaar ruim 250. Dit is een verdubbeling t.o.v. vorig jaar. Voor 237Roemeense gezinnen zijn ongeveer 400 voedselpakketten beschikbaar gesteld en het is onze bedoeling om deze persoonlijk aan alle gezinnen te overhandigen. Daarnaast hebben de vrijwilligers van de stichting nog ongeveer 500 kledingpakketten samengesteld, die ook voor deze Roemeense gezinnen bestemd zijn.

Twee weken voor vertrek.

Pieter belt: er zijn al 9 vrachtauto’s met kerstpakketten vanaf de Roemeense grens onverrichter zake terug naar Nederland gestuurd. Oorzaak is onbekend. Geen van deze vrachtauto’s is door hem klaargemaakt. Dit bericht verontrust ons niet echt, omdat we het belangrijkste document voor dit transport “een catre vama” van het Ministerie van gezondheid al binnen hebben, dankzij de inspanningen van onze Roemeense contactpersoon in Boekarest:  Ioana Vintan.

Een week voor vertrek.

Pieter belt opnieuw. De reden waarom de vrachtauto’s zijn teruggestuurd is nu wel bekend. Roemenië heeft nieuwe wetgeving afgekondigd. Wanneer de pakketten meel en rijst bevatten mogen deze het land niet in of er moet een speciale vergunning “lincenta de import” voor zijn afgegeven door het Ministerie van landbouw. Paniek! Hier hebben we niet op gerekend. Alle pakketten staan al klaar, we hebben geen vergunning, de vrachtauto, die uit Roemenië moet komen is definitief besteld en we hebben nog maar een week de tijd.
Telefoon naar Ioana en de situatie uitgelegd. Aan de hand van de documenten die ik haar toefax, zal ze proberen bij het ministerie van landbouw een vergunning te krijgen. Een ander contact van mij, een Nederlander die in Breila woont, heeft kennis aan een senator en deze zal voor ons gaan lobbyen bij het Ministerie. Ook Mircea heb ik benaderd; hij zal in Sibiu naar de douane gaan voor informatie. We moeten wachten op bericht. Mochten we de vergunning niet krijgen dan moeten we een list verzinnen.