Reisverslag nov.dec.2002
Intro.

Doel van de reis.
Voor de vierde keer organiseren we een kerstpakkettenactie voor arme Roemeense gezinnen. Het aantal deelnemers is dit jaar 300. We zijn moeten stoppen bij 300 gezinnen omdat het voor onze Roemeense zusterorganisatie ondoenlijk is om meer gezinnen te bedienen. Voor deze 300 Roemeense gezinnen zijn ongeveer 450 voedselpakketten beschikbaar gesteld en het is onze bedoeling om deze persoonlijk aan alle gezinnen te overhandigen. Daarnaast hebben de vrijwilligers van de stichting nog ongeveer 800 kledingpakketten samengesteld, die ook voor deze Roemeense gezinnen bestemd zijn.

Gelet op onze ervaringen van vorig jaar zijn we dit jaar zeer vroegtijdig met de voorbereidingen gestart. We zijn voorbereid op onverwachte gebeurtenissen, maar het zal onvermijdelijk zijn dat we toch weer tegen allerlei onaangename verassingen oplopen. Dit is nog steeds het geval geweest. Zo wil ik dit jaar vermijden dat we er pas op het laatste moment achter komen dat Het Roemeense ministerie van landbouw extra vergunningen eist voor het importeren van meel vanwege anthrax gevaar, zoals vorig jaar. Of dat de keuringsdienst van waren op het laatste moment nog moet opdraven voor inspectie van de rijst.

Drie weken voor vertrek.
Onze vertegenwoordigster in Boekarest, Ioana, beschikt al enkele weken over de vereiste documenten om bij de Ministeries van landbouw en gezondheid importvergunningen aan te vragen. Bij navraag blijkt dat ze moet wachten met de vergunningsaanvragen, omdat de vergunningen maar een geldigheidsduur hebben van 12 dagen. Op  zich is dit voldoende, maar het betekent dat zij moet wachten met het aanvragen van de vergunningen tot enkele dagen voor vertrek. Het wel weer spannend worden.

Het feit dat er gepoogd is om onder humanitaire vlag wapens en drugs in Roemenië binnen te brengen, maakt het er niet gemakkelijker op. We moeten om deze reden rekening houden met verscherpte controles aan de landsgrens.

Laatste week voor vertrek.
Wonder boven wonder komen de benodigde vergunningen uit Boekarest  probleemloos binnen op mijn e-mail. Ioana heeft haar werk keurig gedaan. Ook de verklaring van de Keuringsdienst van Waren is er tijdig.